VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Inspiratie: 5 financiële voornemens voor 2020!

Geplaatst op: 01-01-2020, 12:42:53

Meer sporten, minder drinken, niet meer roken. Op 1 januari nemen we ons altijd allerlei goede dingen voor. Ook op financieel gebied zijn er verschillende goede voornemens te maken. We geven alvast een paar voorzetjes.

  1. Meer sparen

Hoe leuk zou het zijn om volgend jaar een aardig bedrag bijeen te hebben als noodzakelijke buffer, of om bijvoorbeeld een droomvakantie van te maken? Waarschijnlijk is je nettoloon in 2020 wat hoger, dus dit biedt de ideale gelegenheid om wat extra opzij te zetten. Vaak nemen we ons wel voor om meer te sparen, maar wordt het geld toch weer teruggeboekt om een tegenvaller op te vangen of het einde van de maand te overbruggen. Er zijn verschillende trucs die je helpen om je spaardoelen wél te halen.

Maak in ieder geval een plan. Als je weet waar je het voor doet en hoe je het wilt aanpakken, spaar je meer. Zorg dat je plan concreet is. Dus liever €2500 voor een vakantie van twee weken op Bali dan ’een leuk bedrag voor een mooie vakantie’. Bedenk hoeveel je elke maand opzij wil zetten en waarvoor het is. Dat helpt je om het sparen vol te houden.

Boek automatisch iedere maand, zodra je inkomsten binnen zijn, een bedrag over naar de spaarrekening. Weet je van jezelf dat je snel geneigd bent om het geld weer terug te boeken? Zet je spaargeld dan wat verder weg, bijvoorbeeld bij een andere bank. Door geld te steken in microkredieten, bijvoorbeeld via Oikokrediet, kun je sparen en tegelijkertijd iets goeds doen. Je kunt je geld terugboeken, maar dat duurt wel een tijdje. Ideaal dus om je te beschermen tegen impulsieve terugboekacties.

Als je ongemerkt wil sparen, zou je kunnen overwegen om te gaan beleggen via de Peaks-app. Hierin heb je een functie om ieder bedrag dat je betaalt, af te ronden en dit wisselgeld te beleggen. Beleggen is echter niet zonder risico. Ook zijn er kosten aan Peaks verbonden (€1 per maand bij een saldo tot €2500). Daar staat tegenover dat beleggers in het goede beursjaar 2019 een behoorlijk rendement hebben gehaald.

  1. Meer overzicht in je financiën

Heb jij vaak geen idee waar jouw geld is gebleven? Maak in januari een goed overzicht van jouw inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld in Excel. Weet wat je vaste lasten zijn en wat je bijvoorbeeld uitgeeft aan boodschappen. Een tijdje een kasboek bijhouden geeft heel veel inzicht in waar je geld naartoe gaat. Het kan ook helpen om voor jezelf potjes te maken. Maak een budget voor boodschappen, voor sparen, voor noodgevallen en voor leuke dingen en hou je daar ook aan. Op is op. Ook dit zal je helpen als je wil sparen.

  1. Nooit meer teveel betalen

Wil jij wat meer overhouden in 2020? Als je een goed overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je ook voorkomen dat je teveel betaalt. Regelmatig overstappen van energieleverancier of bijvoorbeeld telecomaanbieder kan voor flink lagere maandlasten zorgen. En vergeet niet om abonnementen die je niet gebruikt op te zeggen, voordat zij stilzwijgend worden verlengd. Neem de tijd om uit te zoeken wanneer je contracten aflopen en zet deze data alvast in je agenda. Dan betaal jij nooit meer onbedoeld te veel.

Ook zonde: incassokosten betalen omdat je een rekening te lang hebt laten liggen. Voorkom dat je in 2020 geld hieraan besteedt door inkomende facturen meteen te betalen of in te plannen. Maak hier een gewoonte van.

  1. Meer verdienen

Salarisverhoging in 2020? Er zijn nu al dingen die je kunt doen om dat te bewerkstelligen. Maak een overzicht van jouw werksuccessen van het afgelopen jaar en ga na of je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen. Een functionerings- of beoordelingsgesprek is een ideaal moment om te vragen of jouw salaris naar boven kan worden bijgesteld, of om daar afspraken over te maken. Een overzicht van jouw successen helpt je daarbij. Het geeft je goede argumenten om te betogen dat jij meer verdient. Als je leidinggevende je salaris niet direct wil verhogen, maak dan afspraken over wat je moet bereiken om dit wel te kunnen krijgen, en leg die schriftelijk vast.

Wil je leidinggevende echt niets weten van loonsverhoging? Dan kun je volgend jaar ook op zoek gaan naar een andere baan. De arbeidsmarkt is krap, dus je hebt een goede uitgangspositie.

Is loonsverhoging geen optie en wil je ook niet van baan veranderen? Je kunt ook extra inkomsten genereren door spullen (of je huis!) te verkopen of verhuren via Marktplaats, bol.com (voor boeken), Airbnb, Snapcar of Peerby.

  1. Minder impulsaankopen

Zonde: geld uitgeven aan iets waar je achteraf helemaal niet blij mee bent. Maar bijna iedereen doet wel eens een impulsaankoop. Het maken van budgetten kan je hier in ieder geval al deels voor behoeden. Als jij jezelf iedere maand een budget geeft voor bijvoorbeeld kleding of leuke dingen en je je hier ook aan houdt, geef je in ieder geval geen geld uit dat je niet kunt missen.

Voor grotere uitgaven kun je je voornemen om er altijd eerst een nachtje over te slapen en goed online research te doen. Laat je in 2020 in ieder geval niet gek maken door ’aanbiedingen die nog 10 minuten geldig zijn’, ’er kijken op dit moment 35 anderen naar dit hotel’ of ’de voorraad is beperkt’. In de regel valt dat allemaal reuze mee.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 1 januari 2020 op www.dft.nl

Vorige pagina